În urma reuniunii din Japonia, miniştrii de resort ai celor mai industrializate șapte țări (G7) au stabilit că reglementările privind inteligenţa artificială ar trebui impuse “în funcţie de riscuri”, similar acordului dintre țările europene. Deşi ei recunosc că fiecare țară preferă o abordare proprie în acest sens, acordul stabilește punctele comune pentru modul în care statele vor reglementa și administra instrumentele de inteligenţă artificială, în special în contextul preocupărilor legate de confidențialitate și riscuri de securitate.

“Plănuim să organizăm conferinţe suplimentare ale G7 privind inteligenţa artificială. Ar putea include dezbateri pe teme precum guvernarea, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, inclusiv a drepturilor de autor, transparența dezvoltatorilor de AI, moduri de abordare a dezinformării, inclusiv manipularea informațiilor de către entităţi străine”, se arată în declarația G7. Cele mai dezvoltate națiuni de pe planetă au menționat că inteligența artificială (…) poate produce știri false și soluții bulversante pentru societate, dacă datele pe care se bazează sunt false”.

În același timp, acordul prevede că reglementarea nu trebuie să stopeze dezvoltarea sistemelor AI, ci va păstra “un mediu deschis şi propice” pentru tehnologie, cu respectarea valorilor democratice. 

Joi, legislatorii UE au ajuns la un acord preliminar pentru o legislație europeană, care include măsuri de protecție a drepturilor de autor pentru inteligenţa artificială generativă, inclusiv obligația de a eticheta imaginile sau muzica generată de AI, dar și obligația firmelor de tehnologie de a dezvălui sursele pe care sunt antrenați algoritmii de învățare ai acesteia.

Italia, membră a G7, a suspendat pentru o lună posibilitatea utilizării ChatGPT, pentru a investiga o potențială încălcare a normelor privind datele personale. Măsura a inspirat apoi autoritățile de reglementare din alte state europene să demareze investigaţii similare în acest sens.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday