Potrivit unui comunicat al MAE, astăzi, cinci cetăţeni români şi un membru al familiei acestora, cetăţean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului, îndreptându-se spre Egipt, unde şi-au exprimat dorinţa de a rămâne. 

Vineri, alţi şase cetăţeni români şi alte două persoane au părăsit zona de conflict cu ajutorul autorităţilor britanice, de unde s-au îndreptat spre Cipru, unde vor fi repatriaţi ulterior în România. 

MAE anunţă că, până în prezent, s-a reuşit evacuarea a 39 de cetăţeni români şi 6 membri ai familiei acestora. 

Comunicatul integral:

“În continuarea precizărilor de presă pe tema evacuării cetățenilor români și a membrilor de familie ai acestora din Sudan, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că alte 14 persoane (11 cetățeni români și 3 membri de familie ai acestora) au părăsit Sudanul. 

Astfel, 6 cetățeni români și doi membri de familie au părăsit Sudanul în cursul zilei de 28 aprilie 2023 cu un zbor de evacuare organizat de către autoritățile britanice, cu destinația Cipru. Centrala MAE și Ambasada României la Nicosia acordă sprijinul necesar pentru repatrierea ulterioară în România, prin asigurarea transportului din Cipru spre țară, eliberarea documentelor de călătorie și îndeplinirea tuturor formalităților de tranzit. MAE folosește acest prilej pentru a adresa mulțumiri autorităților britanice și cipriote pentru sprijinul oferit în vederea evacuării în siguranță a cetățenilor români și a membrilor lor de familie.

De asemenea, în data de 29 aprilie a.c., alți 5 cetățeni români și 1 membru de familie, cetățean sudanez, au părăsit teritoriul Sudanului cu destinația Republica Arabă Egipt. Aceștia au informat autoritățile române că doresc să rămână pe teritoriul statului egiptean.

La acest moment, dintre cele două persoane care se mai află în atenția Ambasadei României la Addis Abeba (un cetățean sudanez, membru de familie al unui cetățean român și un cetățean român), cetățeanul sudanez se deplasează pe cale rutieră din Sudan către Etiopia, iar cetățeanul român a informat misiunea diplomatică că nu mai dorește evacuarea din Sudan.

Până în prezent, de la convocarea de către ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a task-force-ului interinstitutional la 16 aprilie a.c., acesta a reușit să obțină evacuarea din Sudan a 39 cetățeni români și 6 membri de familie ai acestora, cetățeni străini.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday