Suedia, țara care deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că reprezentanții (ambasadorii) celor 27 de state membre au căzut de acord cu privire la suspendarea taxelor de import pentru încă un an. Măsura a fost luată în iunie 2022 pentru stimularea economiei ucrainene. 

Și înainte de iunie 2022 Ucraina se bucura de anumite scutiri la tarifele percepute în UE, datorită unui acord de liber schimb din 2016 cu blocul comunitar. Totuși, au fost păstrate tarife și cote de importuri pentru produse precum carne, lactate, zahăr sau cereale.

Suspendarea a fost criticată în ultimul timp de agricultorii din mai multe țări europene din vecinătatea Ucrainei, fapt ce a determinat țări precum Polonia și Ungaria să interzică importurile de cereale ucrainene.

Ca urmare a nemulțumirii fermierilor din cinci țări europene, printre care și România, Comisia Europeană a propus măsuri de compensare pentru agricultorii afectați de scutirea de taxe. Totodată, a permis statelor să interzică vânzarea de produse ucrainene pe piața locală, cu condiția să permită tranzitul către alte state.

Surse alternative: Reuters, Euronews

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday