Royal United Services Institute detaliază în raportul său un plan al Moscovei de preluare a centralei nucleare Zaporijie, despre care consideră că ar fi fost unul dintre principalele obiective ale Armatei Rusiei în primele cinci luni ale războiului. În primă parte, Moscova plănuia să preia și să folosească centrala nucleară pentru a adăposti echipamente militare și soldați, astfel încât forțele ucrainene să nu le poată ataca, bazându-se pe teama de a nu provoca un dezastru nuclear. 

Totodată, prin ocuparea centralei, Kremlinul intenționa să preia controlul asupra rețelei energetice ucrainene – 60% din energia electrică a Ucrainei este produsă de centralele nucleare de pe teritoriul țării. Astfel, Rusia ar fi putut influența și șantaja populația și economia Ucrainei. În cele din urmă, Moscova urmărea să se folosească de siturile nucleare pentru a șantaja SUA și țările europene, amenințând cu un dezastru nuclear dacă Occidentul ar fi continuat să ofere sprijin Ucrainei.

Cel mai probabil, explică analiștii, angajații centralelor nucleare au fost și ei mituiți sau șantajați în anii dinaintea războiului, această activitate intensificându-se spre finalul anului 2021, rușii sperând că vor cuceri rapid Ucraina și se vor folosi de acești angajați.

Analiștii britanici mai informează în raport că Andrii Derkach, un fost membru al parlamentului ucrainean și șeful Energoatom, a lucrat cu agențiile de informații rusești timp de cel puțin șase ani înainte de debutul invaziei. Ucrainenii consideră, mai transmite Royal United Services Institute, că principala direcție a activităților pro-ruse ale lui Derkach în anii de dinaintea invaziei a fost influențarea industriei energiei nucleare din Ucraina “în interesul Rusiei”.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, fostul șef Energoatom acționa în interesele agenției de informații militare ruse, cunoscută sub abrevierea GRU, și primea de la aceasta milioane de dolari lunar pentru a facilita compromiterea sistemului energetic. Derkach ar fi fost însărcinat cu înființarea unei rețele de firme de securitate private care să ajute la menținerea controlului într-o serie de orașe, prin localizarea traseelor și asistarea forțelor rusești la sosirea acestora, se mai arată în raport.

Sursa: Business Insider

Sursa Foto: Olya Solodenko / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday