Economia UE a revenit pe creștere în primul trimestru, după ce la sfârșitul anului trecut scăzuse ușor. PIB-ul a crescut cu 0,3% față de trimestrul precedent și cu 1,3% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Conform oficiului european de statistică, în primul trimestru al anului, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% în Zona Euro și cu 0,3% la nivelul UE, comparativ cu trimestrul anterior, chiar dacă cea mai mare economie europeană (Germania) a stagnat în primul trimestru. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 1,3% atât în ​​Zona Euro, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene.

Pentru comparație, în ultimul trimestru din 2022, economia Zonei Euro a stagnat comparativ cu trimestrul precedent și a înregistrat o creștere de 1,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul UE, în ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul înregistra o scădere de 0,1% față de trimestrul precedent și o creștere de 1,7% de la an la an.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru primul trimestru al anului, Portugalia (+1,6%) a înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Spania, Italia și Letonia, toate trei cu o creștere de +0,5%. Scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-2,7%) și Austria (-0,3%).

Eurostat remarcă că toate statele au înregistrat o creștere a PIB, raportat la perioada similară din 2022, cu excepția Germaniei (-0,1%).

Folosim cookies