Conform oficiului european de statistică, în primul trimestru al anului, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 0,1% în Zona Euro și cu 0,3% la nivelul UE, comparativ cu trimestrul anterior, chiar dacă cea mai mare economie europeană (Germania) a stagnat în primul trimestru. Comparativ cu același trimestru al anului precedent, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 1,3% atât în ​​Zona Euro, cât și la nivelul întregii Uniuni Europene.

Pentru comparație, în ultimul trimestru din 2022, economia Zonei Euro a stagnat comparativ cu trimestrul precedent și a înregistrat o creștere de 1,8% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. La nivelul UE, în ultimul trimestru al anului trecut, PIB-ul înregistra o scădere de 0,1% față de trimestrul precedent și o creștere de 1,7% de la an la an.

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date pentru primul trimestru al anului, Portugalia (+1,6%) a înregistrat cea mai mare creștere comparativ cu trimestrul precedent, urmată de Spania, Italia și Letonia, toate trei cu o creștere de +0,5%. Scăderi au fost înregistrate în Irlanda (-2,7%) și Austria (-0,3%).

Eurostat remarcă că toate statele au înregistrat o creștere a PIB, raportat la perioada similară din 2022, cu excepția Germaniei (-0,1%).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday