Procedura în fața unui mare juriu nu este un proces ci o modalitate prin care procurorii americani își prezintă cazul și probele (în absența apărării) în fața unui număr de jurați, înainte de a deschide o acțiune propriu-zisă. De cele mai multe ori, juriul decide punerea sub acuzare, dar votul său, oricum, nu este obligatoriu pentru procuror.

Aflat în centrul evenimentelor din 6 ianuarie 2021, în calitate de vicepreședinte al lui Donald Trump și de președinte al Senatului SUA, Mike Pence a fost audiat timp de șapte ore. Aceasta este singura informație legată de audierea sa, pentru că depozițiile în fața unui mare juriu rămân secrete.

Anterior, Donald Trump a încercat să blocheze audierea lui Mike Pence, dar cererea sa a fost respinsă de o curte federală.

Pence este considerat un martor cheie în ancheta penală condusă de consilierul special Jack Smith, deoarece Trump a făcut presiuni atât publice cât și private pentru a-l determina să respingă, în mod ilegal, validarea rezultatului alegerilor din 2020 și preluarea puterii de către Joe Biden. Dincolo de evenimentele cunoscute și atacarea Capitoliului în timpul ședinței conduse de Pence, mărturia sa este considerată determinantă pentru stabilirea intenției lui Donald Trump, precum și a faptului că acestuia i se pusese în vedere că îi cere lui Pence să comită un act ilegal.

Surse alternative: WaPo, Reuters

Foto: Yaroslav Sabitov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday