Financial Times scrie că activitatea fabricilor din China s-a îmbunătățit în ultimele luni, pe fondul renunțării la politica zero-Covid și, implicit, a controalelor stricte pe care acesta le impunea. Datele furnizate de biroul statistic și preluate de presa internațională arată o majorare cu 4,5% a PIB-ului Chinei și o creștere de +3% a producției industriale în primele trei luni ale anului, comparativ cu anul trecut. 

Cu toate acestea, profitul industrial a scăzut cu -21,4% în primul trimestru, semnalând că presiunea asupra sectorului de producție continuă, chiar dacă economia globală dă semne de redresare după criza provocată de pandemie. Procentul subliniază, totodată, condițiile precare cu care se confruntă sectorul industrial chinez, în condițiile în care cererea globală este afectată de un fenomen de încetinire al avansului economic global. 

28 din cele 41 de sectoare industriale majore au înregistrat o scădere a profiturilor în intervalul de referință menționat. Profitul obținut de industria de prelucrare a petrolului, cărbunelui și altor combustibili aproape s-a înjumătățit (-97,1%). Cu toate acestea, analiștii se așteaptă însă la o redresare în a doua jumătate a anului. 

Sun Xiao, economist în cadrul Biroului Național de Statistică al Chinei spune că procentul înregistrat în T1, sub raportările din primele două luni ale anului (-23%), se datorează în parte unei îmbunătățiri notabile a profiturilor firmelor producătoare de echipamente. Analistul a precizat și că sectorul producției de automobile începe să-și revină, cu un profit raportat de +9,1% în martie, recuperând o parte din prăbușirea de -41,7% din perioada ianuarie – februarie. 

Surse: Financial Times, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday