Anunțul de atribuire a contractului a fost publicat pe portalul dedicat achizițiilor publice europene, dar acesta nu specifică și termenul de livrare. În suma de peste 320 de milioane de dolari este inclus și pachetul de suport logistic inițial și de antrenament, dar și alte echipamente specifice de instruire. Ambasadorul Turciei în România a postat și el pe Twitter că “această țară prietenoasă, vecină la Marea Neagră și aliată a NATO, adaugă Bayraktar TB2 la arsenalul său”.

Dronele urmează să fie livrate la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române operau Baza Aeriană 93 care găzduia avioane MiG-23, înainte de a fi retrase din uz. Dronele Bayraktar TB2 sunt vândute în 24 de țări. Odată primite, România va deveni a doua țară din UE, după Polonia, care va opera TB2, explică Defense News.

Aceste drone au fost folosite intens de ucraineni în ultimul an, fiind esențiale pentru apărarea Ucrainei și eficiente împotriva sistemelor antiaeriene rusești. Dronele Bayraktar TB2 au câștigat atât de multă importanță în rândul publicului ucrainean, dar și internațional, încât aliații din Occident au alocat cât mai multe fonduri pentru a susține aprovizionarea în continuare a Ucrainei cu dispozitivele turcești. Acestea pot transporta până la 150 de kg de echipament militar sau rachete, având o rază de acțiune de 150 de kilometri și o autonomie de zbor de peste 24 de ore.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday