The Washington Post publică o sinteză a unor documente neraportate până acum, pe care militarul american Jack Teixeira le-a pus la dispoziția prietenilor săi de pe Discord. Ele arată modul în care serviciile de informații americane evaluează eficacitatea sancțiunilor asupra Rusiei.

Chiar dacă presiunile economice au creat tensiuni destul de mari la Moscova, printre înalți oficiali, oligarhi și instituții de stat, serviciile secrete americane evaluează că Rusia va putea finanța războiul din Ucraina pentru cel puțin încă un an. “Deși o parte a elitelor economice ale Rusiei s-ar putea să nu fie de acord cu modul în care decurge războiul, mai ales că sancțiunile le-au afectat afacerile, este puțin probabil ca acestea să-și retragă sprijinul pentru președintele Vladimir Putin”, se arată îtr-o evaluare ce pare să dateze de la începutul lunii martie.

Documentele mai arată că Putin s-ar putea baza pe majorări ale taxelor puse pe afaceri și pe rezervele din fondul său suveran pentru atenua presiunile economice.

Documentul nu abordează impactul ultimelor sancțiuni ce au inclus plafoanarea prețului petrolului în Europa.

Potrivit The Washington Post, “deși documentele nu includ sursele informațiilor lor, ele sunt marcate cu un cod care indică faptul că datele au fost culese dintr-o interceptare a comunicațiilor. Acest lucru sugerează că Statele Unite au obținut acces la canalele în care personalitățile ruse discută în mod privat cum să limiteze impactul sancțiunilor”.

Potrivit unui alt document, serviciile de informații americane au descoperit că oficiali ai Serviciul Federal de Securitate (FSB), erau îngrijorați de cantitatea insuficientă de valută străină deținută de băncile rusești. Aceștia au avertizat, de asemenea, că Statele Unite ar putea impune sancțiuni secundare companiilor chineze care încă mai fac afaceri cu Rusia și au cerut ca astfel de tranzacții să fie păstrate secrete. 

Sursa: The Washington Post

Foto: Blitzkoenig | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday