Procesul a fost intentat de Disney la scurt timp după ce Consiliul de Administrație numit de DeSantis pentru a supraveghea districtul special al Disney a votat pentru invalidarea unui acord încheiat în februarie. În cadrul respectivei înțelegeri, membrii fostului Consiliul au fost de acord să cedeze companiei, pentru 30 de ani, drepturile de dezvoltare pentru toată regiunea, inclusiv pentru terenuri din vecinătatea parcului pe care companie nu le avea în proprietate ci doar le administra.

Procesul vine ca răspuns la eforturile lui Ron DeSantis și apropiaților săi de a presa și persecuta Disney World, care atrage anual milioane de vizitatori la parcul său tematic, scrie Reuters. La începutul lunii, guvernatorul a sugerat că ar putea aproba construirea unei închisori sau a unui alt parc tematic pe un teren vecin cu parcul Disney, care a fost mult timp în administrarea sa.

În instanță, Disney cere împiedicarea acțiunilor exercitate de consiliu, despre care spune că nu face decât să servească voinței lui Ron DeSantis și a parlamentului statului, dominat de republicani: “Compania nu poate face altceva decât să inițieze acest proces pentru a-și proteja angajații, oaspeții și partenerii locali de dezvoltare în fața unei campanii necruțătoare prin care puterea guvernamentală este folosită ca armă împotriva Disney, ca răzbunare pentru exprimarea unui punct de vedere politic nepopular pentru anumiți oficiali de stat”, a scris compania în plângerea formulată.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului a replicat că procesul este “un exemplu nefericit al speranței Disney de a submina voința alegătorilor din Florida. Nu cunoaștem vreun drept legal prin care o companie poate acționa <<printr-un guvern propriu>> sau își poate menține privilegii care nu se aplică și altor firme din stat”.

Conflictul dintre Ron DeSantis și Disney a început anul trecut, când compania a criticat o lege a statului prin care au fost interzise în școli discuțiile legate de sexualitate și identitate de gen. Bob Iger, directorul executiv al Disney, a calificat măsurile luate împotriva companiei drept “anti-business” și “anti-Florida”. Aceleași acuzații i-au fost aduse și de Donald Trump și alte persoane care sunt văzute ca potențiali rivali în cursa internă a republicanilor pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale din 2024.

Într-un sondaj de opinie realizat cu cetățeni din Florida, 73% au spus că nu ar vota pentru un candidat la Casa Albă care adoptă legi menite să pedepsească o companie pentru pozițiile sale politice sau culturale.

Surse alternative: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday