CMA a blocat propunerea de achiziție a Activision Blizzard de către Microsoft, îngrijorată că tranzacția ar putea modifica viitorul pieței jocurilor video în cloud, care se află în creștere rapidă. Preluarea ar duce astfel la o reducere a inovației și la posibilități limitate de alegere pentru jucătorii britanici, în următorii ani”, a explicat instituția britanică.

Concret, autoritatea britanică de reglementare (CMA) transmite că preluarea Activision Blizzard (una dintre cele mai cunoscute companii dezvoltatoare de jocuri video, care deține licențe pentru Call of Duty și seria Warcraft) ar putea face ca Microsoft să dețină monopol în domeniu și, implicit, să descurajeze intrarea pe piață a unor noi dezvoltatori.

În același timp, Autoritatea pentru Concurență se teme că, având în vedere poziția deja puternică pe piața jocuri video în cloud, Microsoft ar considera benefic din punct de vedere comercial să facă toate jocurile dezvoltate de Activision Blizzard exclusive pentru propriul serviciu de jocuri. “Microsoft deține deja o cotă estimată de 60-70% din piața globală de jocuri în cloud, un atuu amplificat și de consola Xbox și sistemul de operare Windows pe care compania le deține, dar și de o infrastructură cloud computing globală”, mai precizează instituția. Decizia din Marea Britanie este extrem de importantă pentru bunul mers al achiziției, în contextul în care UE și SUA urmează și ele să se pronunțe în acest caz. 

Compania americană a încheiat în luna ianuarie 2022 un acord de cumpărare a Activision Blizzard, pentru suma de 68,7 miliarde de dolari, una dintre cele mai mari achiziții din istoria industriei de gaming. Microsoft a precizat acum că va face apel împotriva decizie autorității britanice.

Surse: CMA, BBC, CNBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday