Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a fost primit în această după-amiază de omologul său român, Lucian Bode, la București, pentru “o întâlnire de lucru”.

Înainte de începerea discuțiilor oficiale, Gerhard Karner și Lucian Bode au răspăuns la câteva întrebări ale reporterilor. Principalele declarații ale ministrului român de Interne: 

  • Aș confirma că această vizită dezgheață relațiile bilaterale dintre România și Austria, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, relații care s-au răcit la finalul anului trecut. Pe lângă temele de interes, agenda de azi cuprinde subiectul deblocării procesului de aderare la Schengen.
  • La finalul zilei, acțiunile pe care le vom desfășura, sper să contribuie la obiectivul nostru de țară – aderarea la Schengen. Vom semna trei acorduri azi, vom face o vizită la sediul Poliției de Frontieră Române. La finalul zilei, vă vom prezenta concluziile.

La rândul său, ministrul austriac a transmis:

  •  Este foarte importat să avem această întrevedere azi, pentru a putea discuta despre asptectele de securitate care vizează ambele țări. Am avut discuții dificile, dar clare în ultimele luni, însă avem și puncte comune de discutat. Sunt puncte pe care trebuie să le discutăm neapărat, care vizează securitatea noastră: călăuze, migranți, lucruri care țin de traficul de migranți.

Întrebat de reporteri de ce a respins aderarea României la Spațiul Schengen în luna decembrie a anului trecut, Gerhard Karner a declarat: “Avem un sistem care nu funcționează. Dacă există controale la frontiera externă a UE, controlată de voi, există și controale între Germania și Austria, de exemplu. Interesul nostru este să vedem că acest sistem funcționează, că frontierele externe funcționează. Nu pot să vă dau azi o dată pentru intrarea României în Schengen, dar trebuie să vedem rezultate“.

Cei doi miniștri vor susține o conferință de presă comună în jurul orei 17:00.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday