Planul aprobat astăzi de statele UE a fost conturat anul trecut de negociatorii din țările europene și de Parlamentul European pentru a reforma piața carbonului, în vederea reducerii până în 2030 a emisiilor de CO2 cu 62% față de nivelurile din 2005. Pachetul de măsuri are rolul de a ajuta la îndeplinirea obiectivelor climatice agreate de UE. 

În forma adoptată astăzi, planul prevede că facilitățile industriale nu mai pot primi gratuit certificate pentru emisiile de CO2 odată cu 2034, iar navele vor fi obligate să plătească pentru emisii începând cu 2024. Totodată, se vor elimina treptat, până în 2026, certificatele gratuite acordate sectorului aviatic și se va promova folosirea combustibililor de aviație derivați din surse regenerabile.

O altă măsură importantă inclusă în reformă, o premieră mondială, impune taxe pe importurile de bunuri ale căror producție emană o cantitate mare de dioxid de carbon (oțel, ciment, aluminiu, electricitate, hidrogen, fertilizatori) din 2026. Mai clar, companiile care introduc în Uniunea Europeană aceste tipuri de bunuri din țări cu reglementări de mediu mai slabe vor trebui să cumpere certificate care să compenseze emisiile de dioxid de carbon.

Reuters scrie că 24 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar au fost de acord cu implementarea reformei. Polonia și Ungaria s-au declarat împotrivă, iar Belgia și Bulgaria s-au abținut. După aproape doi ani de negocieri, aprobarea din partea țărilor europene transpune politica în lege. Parlamentul UE a aprobat acordul în urmă cu o săptămână. 

Sursa: Reuters

Foto: Mauriceschuckart | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday