Pentru următoarea ședință a Consiliului guvernatorilor din 4 mai, datele actuale indică faptul că ar trebui să creștem din nou dobânda de referință […]. Dincolo de această dată nu pot să detaliez, nu am un glob de cristal, totul va depinde de datele economice din acea perioadă”, a declarat Philip Lane într-un interviu acordat Le Monde.

Economistul șef al BCE a mai precizat că Zona Euro a reușit să treacă peste riscul de recesiuni: Indicatorii arată că economia europeană a crescut în primele luni ale anului. Principalii factori care au stat la baza acestei evoluții au fost scăderea prețurilor la energie, în special a prețurilor la gaze. Acest lucru a dus la o îmbunătățire vizibilă a încrederii consumatorilor și a firmelor în economie, a mai precizat acesta.

În ciuda estimărilor optimiste, Philip Lane a subliniat și existența în continuare a unor factori de risc care provoacă o incertitudine semnificativă în mediul economic. Analistul spune că există multe întrebări cu privire la starea economiei mondiale, la războiul Rusiei în Ucraina și la impactul majorării dobânzii de referință. Este important să ne amintim amploarea provocărilor cu care se confruntă Europa și economia globală”.

BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5% în urmă cu o lună, în ciuda agitației din lumea bancară. Analiștii economici se așteptau însă atunci ca prăbușirea celor două bănci americane, Signature Bank și Silicon Valley Bank, să amâne trendul de majorare al BCE.

Surse: Le Monde, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday