Antonio Guterres, Secretarul General al ONU, a declarat în cadrul şedinţei Consiliului de Securitate că riscul de conflict între marile puteri globale a atins un “maxim istoric. Tensiunile dintre marile puteri se află la un nivel istoric. La fel sunt și riscurile de conflict, din cauza unei rătăciri sau a unui calcul greșit […] Trebuie să acționăm acum, pentru a opri amplificarea haosului și a conflictelor”, a spus acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat că lumea se află într-un moment “potenţial mai periculos decât în timpul Războiului Rece”. “Situația se înrăutățește odată cu pierderea încrederii în multilateralism […] Nimeni nu a permis minorității occidentale să vorbească în numele întregii omeniri”, a adăugat Lavrov.

Membrii Consiliului de Securitate au denunțat acest lucru ca fiind cinic, având în vedere războiul stârnit de Rusia și modul în care ţara încalcă principiile Cartei ONU. Antonio Guterres a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, pentru distrugerile masive pe care le-a provocat și pentru contribuţia sa la dezechilibrul economic mondial. 

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a acuzat Rusia că încalcă dreptul internațional prin închiderea pe nedrept a unor americani. A continuat prin a solicita eliberarea reporterului de la Wall Street Journal, Evan Gershkovich, și a fostului pușcaș marin Paul Whelan. 

Surse alternative: Reuters, Bloomberg

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday