Marea Britanie și Olanda anunță construcția celei mai mari linii electrice transfrontaliere din lume, pe sub Marea Nordului. Va fi conectată la un parc eolian offshore.

Construcția interconectorului LionLink vine ca parte a eforturilor de creștere a securității energetice și este dezvoltată de National Grid din Marea Britanie și de operatorul rețelei de electricitate olandeze TenneT. Legătura electrică va putea transfera 1,8 gigawați de energie către Marea Britanie de la un parc eolian olandez, sau același volum de energie electrică produsă în Marea Britanie către Olanda, au declarat miniștrii înaintea unui summit al liderilor din domeniul energiei care va avea loc în Belgia.

Potrivit guvernului britanic, linia electrică dintre Marea Britanie și Olanda va furniza suficientă energie electrică pentru a alimenta mai multe case decât Manchester și Birmingham la un loc, adică peste 1,8 milioane de locuințe. Este a doua linie de acest fel din lume, prima fiind construită de Germania și Danemarca. Cu toate acestea, va putea transporta de patru ori mai multă energie decât predecesorul său.

Această nouă conexiune stimulează și mai mult securitatea și independența energetică în Europa”, a declarat ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten. De asemenea, ministrul britanic al Energiei, Grant Schapps, a declarat că țările trimit un semnal puternic Rusiei lui Putin că zilele de dominație a acesteia asupra piețelor globale de energie s-au încheiat cu adevărat.

Liderii țărilor s-au angajat să construiască parcuri eoliene și să dezvolte “insule de energie” în largul mării pentru generarea de energie verde. Și alte state, printre care se numără Germania, Franța și Norvegia, își propun să dezvolte o capacitate combinată de 120 gigawați de energie eoliană offshore până în 2030.

Surse alternative: Guvernul Marii Britanii, Reuters

Folosim cookies