Guvernatorul rus al Crimeei ocupate anunță că Flota Mării Negre a fost atacată cu două drone de suprafață, dar fără a fi înregistrate pagube. O dronă a fost distrusă, iar cealaltă a explodat singură, a precizat oficialul rus, dar cursele cu feribotul au fost suspendate. Ucraina nu a confirmat atacul, dar un purtător de cuvânt le-a transmis locuitorilor ruși din Crimeea “să se obișnuiască cu sunetul alarmelor aeriene”.

Între timp, Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a realizat o amplă analiză a dispunerii unităților militare rusești pe cele trei fronturi din Ucraina (Est, Donbas și Sud) și a ajuns la concluzia că în regiunile Herson și Zaporijie (Frontul de Sud) “trupele ruse sunt probabil relativ mai puțin epuizate decât forțele din alte părți ale teatrului și, în schimb, se pregătesc pentru apărare în profunzime. Cu toate acestea, gruparea rusă din Herson este evident împrăștiată și lipsită de personal”.

Ieri, ISW confirmase faptul că unități ucrainene au trecut Niprul, în ceea ce par a fi recunoașteri premergătoare unei ofensive. Totuși, ISW observă faptul că pe Frontul de Est, între Svatove și Kreminna, unitățile militare rusești “au fost implicate activ în operațiuni ofensive de-a lungul unui front activ în patru luni, iar acestea sunt probabil epuizate și substanțial degradate. Serviciul secret militar (GRU) a desfășurat, de asemenea, elemente limitate ale forțelor speciale (Spetsnaz) de-a lungul liniei Svatove-Kreminna, care ar putea compensa lipsa capacităților de infanterie necesare. (…) Armata Rusă continuă să folosească unitățile Spetsnaz pentru a efectua atacuri la sol și manevre de infanterie în locul misiunilor de sabotaj și țintire. Aparenta proeminență sporită a unităților Spetsnaz în această zonă este probabil parte a efortului comandamentului militar rus de a atenua pierderile aduse elementelor de asalt la sol prin angajarea formațiunilor de elită care au în mod tradițional funcții diferite în misiunile obișnuite de luptă”.

Totuși, harta publicată de ISW sugerează o forță de rezervă în spatele frontului din Luhansk, probabil pentru situația în care Ucraina ar considera că aceasta este o secțiune mai vulnerabilă, spre care ar putea conduce principala axă de contraofensivă.

În ofensiva de succes din vara trecută, Armata Ucraineană a stabilit inițial capete de pod în regiunea Herson, la Davidiv Brid, a efectuat recunoașteri în forță pentru mai multe săptămâni, lăsând timp Armatei Ruse să aducă trupe de pe Frontul de Est pe Frontul de Sud. Ulterior a atacat fulgerător în est, eliberând aproape integral Harkovul. Abia mai târziu s-a concentrat din nou pe Frontul de Sud, forțând retragerea rușilor în stânga Niprului.

Surse: ISW, Ukrinform

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday