“Există o operaţiune militară în curs de desfăşurare care necesită tăcere informaţională. Iar când va fi permisă raportarea, vom avea grijă să vă informăm”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Armatei Ucrainene, duminică după-amiază. După dezvăluirea ISW, Armata Ucraineană a publicat un clip cu momentul în care militarii ucraineni ajung la mal, în cadrul unei operațiuni de recunoaștere.

Infiltrarea ucrainenilor în zonă ar putea fi un prim pas în încercarea de a-i alunga pe ruși din pozițiile pe care le folosesc pentru a bombarda Herson. Atacurile constante ale rușilor au făcut imposibilă revenirea locuitorilor la o viață normală, la câteva luni după ce trupele ucrainene au eliberat orașul de sub ocupația rusă, explică analiștii consultați de The Guardian, care adaugă că incursiunile militare ucrainene peste râu ar putea marca, de asemenea, primii pași timizi spre lansarea contraofensivei de primăvară.

“Bloggerii militari ruși au furnizat suficiente imagini geolocalizate și rapoarte textuale pentru a confirma că forțele ucrainene au stabilit poziții în pe malul estic (stânga) al Niprului, începând cu 22 aprilie, deși nu se știe la ce scară și cu ce intenții. Imaginile geolocalizate arată că forțele ucrainene au stabilit poziții pe malul râului Nipru la nord de Oleșky (7 km sud-vest de orașul Kherson) și au avansat la vest de Dachi (10 km sud de orașul Kherson). Aceste imagini indică, de asemenea, faptul că este posibil ca forțele rusești să nu controleze insulele din râurile Kinka și Chaika la mai puțin de o jumătate de kilometru la nord de pozițiile ucrainene geolocalizate în apropierea podului Antonov”, precizează ISW.

În acest context, ucrainenii au raportat duminică că patru avioane rusești SU-35 au bombardat regiunea Herson, distrugând mai multe blocuri de locuințe. Până la această oră nu sunt confirmate victime.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday