Chiar dacă Ucraina a beneficiat încă de la început de sprijinul occidental, în cazul în care războiul ar continua, în ciuda susținerii publice exprimate până acum, se estimează ca, comunitatea internațională să nu mai dorească să riște perpetuarea unui război imposibil de câștigat. Într-o astfel de situație, este posibil ca Occidentul și SUA să înceapă să facă presiuni diplomatice pentru debutul negocierilor de pace.

În ceea ce privește ofensiva de vară pe care Ucraina o pregătește, zonele principale asupra cărora se va concentra sunt Donbas, Crimeea și teritoriul care face legătura dintre cele două regiuni.

Putin a susținut constant că invazia sa în Ucraina este o “operațiune militară specială” cu obiective limitate și care include teritoriile pe care le-a anexat. În continuare, scopul Rusiei este, conform Sky News, de a securiza teritoriul ocupat putând astfel să revendice victoria în ochii poporului.  

Regiunea Donbas a fost în centrul unui război de uzură brutal încă din 2014 și, având în vedere că se află la granița cu Rusia, eliberarea sa ar fi o provocare foarte costisitoare și care ar necesita mult timp. În plus, scrie Sky News, chiar dacă forțele rusești ar fi îndepărtate, mulți dintre localnici (în special în est, în apropiere de granița cu Rusia) sunt simpatizanți ai Rusiei, lucru care ar crește posibilitățile unei opoziții în rândul cetățenilor. 

Situația este similară și în ceea ce privește Crimeea, care este o zonă importantă din punct de vedere strategic pentru Rusia și bine apărată, ceea ce face eliberarea sa foarte dificilă. 

În ceea ce privește teritoriul dintre Donbas și Crimeea, deși important, nu este vital pentru Rusia, mai ales că apărarea sa ar fi destul de grea. Acesta ar putea fi folosit doar ca o modalitatea prin care Rusia să distragă adversarul și să îi consume resursele, cât timp se concentrează pe obiectivele sale principale. 

Astfel, cu Crimeea securizată, Donbas rămâne una dintre prioritățile sale, deoarece reprezintă o zonă  vitală între Rusia și potențialul flanc estic al NATO. 

Analiză integrală la Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday