Purtătorul de cuvânt al Biroului de investigații de stat din Ucraina, Tetiana Sapian, a declarat că agenți din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) s-au infiltrat atât în Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), cât și în guvernul local, sabotând țara din interior cu ajutorul oficialilor ucraineni pro-ruși.

Oficialul a sugerat însă că informațiile oferite până acum ar putea fi doar vârful icebergului. “Rețeaua este mult mai largă, iar ancheta este angajată în aflarea tuturor circumstanțelor și acțiunilor persoanelor individuale care au cauzat capturarea rapidă a orașului Herson, situat în sud, de către trupele rusești de pe teritoriul Crimeei anexate”, a declarat Tetiana Sapian.

La începutul acestei luni, biroul de investigații de stat din Ucraina, în colaborare cu SBU, au încheiat o investigație asupra lui Oleh Kulinich, fostul șef al departamentului din Crimeea al SBU, cu sediul în Herson. Autoritățile îl suspectau pe Kulinich că a lucrat pentru FSB, și a reușit să participe la întâlnirile de securitate la cel mai înalt nivel din Ucraina cu ajutorul unor oficiali pro-ruși care fugiseră din țară și al unui fost deputat sancționat de Statele Unite.

“În primele ore ale invaziei, Kulinich a blocat în mod deliberat orice încercare de a informa conducerea cu privire la situația reală din Herson. El nu a luat nicio măsură pentru a proteja suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt. 

Kulinich a fost arestat în iulie anul trecut și a fost acuzat de trădare. Dacă va fi găsit vinovat, riscă închisoarea pe viață. “Una dintre principalele misiuni ale lui Kulinici era să saboteze activitatea guvernului central, din interior, să faciliteze infiltrarea agenților inamici și să îi dezechilibreze activitatea”, a mai declarat Tetiana Sapian. Potrivit acesteia, cel puțin din mai 2019, Kulinich a avut acces la secrete de stat de top. 

Vasyl Malyuk, șeful SBU, a declarat că Kulinich a primit ordinele de la biroul politic al oficialilor ucraineni fugari din Moscova. Malyuk a descris cazul lui Kulinich ca fiind o “autocurățare” din partea SBU și a declarat că serviciul de securitate continuă campania anti-FSB.

Președintele Zelenski l-a concediat pe Kulinich în luna martie a anului trecut. Cu toate acestea, site-ul de știri ucrainean RBC a raportat că, chiar și după aceea, Kulinich a lucrat ca și consilier al fostului șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov. SBU a efectuat un control intern asupra lui Bakanov, dar rezultatele nu au fost publicate. Cu toate acestea, anul trecut, la o zi după arestarea lui Kulinich, președintele l-a concediat și pe prietenul său Bakanov din funcție.

Analiză integrală pe Politico

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday