Joi, premierului Rishi Sunak i-au fost prezentate concluziile unui raport oficial privind comportamentul viceprim-ministrului Dominic Raab. Acesta din urmă este acuzat că și-a agresat mai mulți subalterni, în perioada în care a fost ministru în guvernele Theresei May și Boris Johnson.

Dominic Raab a anunțat astăzi că demisionează, dar a comentat că acuzațiile sunt “defectuoase” și că ele “creează un precedent periculos pentru conduita unei bune guvernări”.

Prima dată, acuzațiile au fost făcute publice în noiembrie 2022. Atunci, foștii angajați din subordinea lui Raab au susținut că acesta a creat o cultură a fricii în ministerele pe care le-a condus. Și la acea vreme Raab a negat acuzațiile și a cerut o anchetă oficială. 

Context: Dominic Raab se confruntă cu opt plângeri oficiale cu privire la comportamentul său ca ministru, care implică cel puțin 24 de persoane, în legătură cu perioadele sale anterioare ca ministru al Justiției și ministru de Externe sub conducerea lui Boris Johnson, respectiv perioada în care a fost secretar pentru Brexit sub conducerea Theresei May. Raab fost demis din funcția de ministru al Justiției și viceprim-ministru de Liz Truss.

Cu toate acestea, a fost repus în cele două funcții după ce Sunak a devenit premier în octombrie. Asupra actualului prim-ministru s-au făcut presiuni pentru a explica ce știa despre acuzațiile împotriva lui Raab, înainte de a-l numi din nou în cabinet. Sunak a refuzat în mod repetat să spună dacă a primit avertismente informale cu privire la comportamentul lui Raab înainte de a-l aduce înapoi în guvern. Potrivit unor surse ale Sky News, Sunak a fost informat despre comportamentul lui Raab, înainte de a-l numi pe acesta în funcțiile publice.

Surse alternative: Sky News, BBC

Foto: Twitter/@DominicRaab

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday