Un studiu realizat de oamenii de știință de la Universitatea din New York și publicat în revista Nature a identificat o posibilă cauză a apariției părului grizonant, mai exact pierderea capacității celulelor melanocite de a se maturiza. De-a lungul vieții, melanocitele (celulele care produc pigmentul din păr și piele) se află într-un proces de descompunere și reînnoire. Totuși, unele dintre acestea rămân “blocate” într-un stadiu prematur, ceea ce ar putea cauza părul cărunt, spun cercetătorii.
Echipa de la Universitatea din New York a studiat procesul la șoareci, care au celule identice pentru culoarea blănii. Conform observațiilor, pe măsură ce părul îmbătrânește, cade și apoi crește din nou în mod repetat, un număr tot mai mare de celule stem melanocitare devin “leneșe”. Astfel, ele încetează să mai circule prin foliculul de păr și se fixează într-un loc, nereușind astfel să se maturizeze în melanocite propriu-zise. Nefiind produs niciun pigment, părul devine gri, alb sau argintiu.
Dr. Qi Sun, cercetător principal în cadrul demersului, a declarat că rezultatele ar putea ajuta la inversarea procesului de încărunțire la oameni: “Mecanismele nou-descoperite cresc posibilitatea ca aceeași poziționare fixă a celulelor stem de melanocite să existe și la oameni. Dacă este așa, aceasta prezintă o cale potențială pentru inversarea sau prevenirea încărunțirii.“
Potrivit Asociației Britanice a Dermatologilor, studiul melanocitelor ar putea să ajute la înțelegerea și tratarea anumitor tipuri de cancer, a căderii părului sau a vitiligo, o afecțiune a pielii care îi face pe pacienți să dezvolte pete albe pe piele.
Părul cărunt poate, de asemenea, să fie cauzat și de alți factori, precum ADN-ul, alimentația deficitară sau stresul. Experții îndeamnă persoanele cu părul grizonant sau persoanele care găsesc fire albe să nu le smulgă, deoarece alte fire vor crește din același folicul de păr. În plus, deteriorarea foliculului ar putea îngreuna procesul de creștere, ducând la o densitate mică a părului sau chiar la zone de chelie.
Studiu integral la NYU Langone Health
Sursă alternativă: BBC
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.