Potrivit datelor Eurostat, în perioada august 2022 – martie 2023, consumul de gaze în UE a scăzut cu 17,7%. Anul trecut, țările UE și-au stabilit un obiectiv de reducere cu 15% a consumului pentru această perioadă. A fost una dintre măsurile de urgență adoptate în urma crizei energetice, declanșată după ce Rusia a redus livrările de gaze după invadarea Ucrainei, ceea ce a dus la creșteri record de prețuri și limitarea livrărilor.

Datele furnizate de biroul de statistică al Uniunii Europene arată că majoritatea țărilor UE au atins obiectivul stabilit. Finlanda a avut cea mai mare reducere a consumului de gaze naturale (-56%), urmată de Lituania (-40,5%) și Suedia (-37,2%). 

În Malta, o țară insulară și cel mai mic consumator de gaze din Europa, consumul a crescut cu 13%. Ținta de -15% a fost ratată de Irlanda (-0,2%), Slovacia (-1,0%), Spania (-10,8%), Polonia (-12,5%), Slovenia (-13,8%) și Belgia (-14,5%).

Europa a trecut printr-o iarnă cu temperaturi neobișnuit de ridicate, inclusiv cu perioade cu temperaturi record, care au contribuit la reducerea consumului de gaze utilizate pentru încălzirea locuințelor. Analiștii susțin că scăderea consumului în Europa a fost determinată de o combinație dintre condițiile meteorologice, politicile de combatere a crizei energetice și industriile care și-au redus producția, ca răspuns la costurile ridicate ale energiei. Astfel, consumul mai mic a ajutat țările europene să încheie iarna cu depozitele de stocare neobișnuit de pline pentru această perioadă, de 57% din capacitate, mai mult decât dublu față de nivelul înregistrat anul trecut, potrivit Reuters.

Prețurile la gaze au scăzut, de asemenea, în decembrie, iar în ultimele săptămâni acestea au ajuns la niveluri înregistrate în perioada de dinaintea războiului.

Surse alternative: Eurostat, Reuters

Grafic: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday