Conform unui studiu citat de Reuters, doar 16% dintre tinerii spanioli locuiesc pe cont propriu, comparativ cu 32%, media europeană. În acest context, guvernul Spaniei a aprobat, marți, un proiect prin care pune la dispoziție până la 50 de mii de locuințe executate silit, care pot fi închiriate la prețuri accesibile. În plus, în perioada următoare va elabora o lege pentru plafonarea prețului chiriilor în anumite zone.

Ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino, a declarat că guvernul încearcă să mărească numărul locuințelor disponibile pentru închiriere în toată țara, în condițiile în care în Spania sunt de trei ori mai puține chirii disponibile față de media europeană. Unii analiști imobiliari avertizează că multe dintre locuințele pe care guvernul vrea să le pună la dispoziție se află probabil în orașe “fantomă”, unde nimeni nu vrea să locuiască, și că măsura e mai degrabă o strategie politică, în contextul în care spaniolii se pregătesc pentru alegeri regionale pe 28 mai, respectiv generale, mai târziu în cursul anului. 

Deși guvernul a declarat că vor fi disponibile până la 50 de mii de locuințe, în realitate doar nouă mii dintre acestea pot găzdui chiriași, restul având nevoie să fie renovate.

Prețurile mari ale chiriilor reprezintă o problemă în special în insulele Baleare și Canare și pe coasta mediteraneană a Spaniei, unde oferta este limitată de proprietățile destinate închirierii pe termen scurt, mai ales pentru turiști. Potrivit serviciilor de închiriere online, în Malaga prețurile chiriilor au crescut cu 20,4%, iar disponibilitatea a scăzut cu 27% în primul trimestru, comparativ cu anul precedent.

Sursă: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday