O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că președintele Ursula von der Leyen a propus un ajutor suplimentar pentru fermierii din UE, în valoare de 100 de milioane de euro. Deja Comisia a aprobat plăți în valoare de 56 de milioane de euro, sumă care considerată insuficientă de către fermierii și liderii politici din estul Europei.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, doamna von der Leyen a mai propus un set de măsuri preventive pentru anumite categorii de cereale, cum ar fi grâul, porumbul, floarea-soarelui sau rapiță. În conformitate cu legislația europeană, Uniunea poate limita importul de produse pe întreg teritoriul blocului sau pe o parte a acestuia, permițând în același timp tranzitul.

Până acum, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia au interzis importurile de cereale ucrainene, dar permit tranzitul bunurilor către state țerțe. Din cauza afluxului de bunuri ucrainene pe piața europeană, cerealele și produsele agroalimentare s-au ieftinit în UE, iar afacerile fermierilor au fost puternic afectate.

La începutul săptămânii, Comisia a denunțat interdicțiile unilaterale luate de Polonia și Ungaria și a reiterat că politica comercială ține exclusiv de competența Uniunii. Comisarul european pentru comerț urmează să se întâlnească în decursul zilei de miercuri cu reprezentanți din Polonia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria și Ucraina pentru a discuta propunerile.

Sursă: Barron’s

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday