Parlamentul European a votat o rezoluție prin care solicită ca negocierile de aderare a Republicii Moldova să înceapă până la sfârșitul anului 2023: Eurodeputații își reafirmă sprijinul pentru viitoarea aderare la UE a Republicii Moldova, ca urmare a solicitării țării în 2022, recunoscând în același timp progresele guvernului în ceea ce privește reformele și nivelul de aliniere la acquis-ul UE. Aceștia solicită ca negocierile de aderare să înceapă până la sfârșitul anului 2023, dacă Republica Moldova îndeplinește cele nouă etape identificate de Comisia Europeană necesare pentru deschiderea negocierilor”.

Eurodeputații au mai cerut continuarea reformelor privind democrația și statul de drept. În comunicatul de presă emis de legislativul Uniunii Europene, se mai arată: “Republica Moldova rămâne expusă presiunii ruse și șantajului energetic, tulburărilor economice cauzate de războiul din Ucraina vecină, precum și încercărilor susținute de Kremlin de a destabiliza guvernul pro-european al țării. Parlamentul salută spiritul de conducere al președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, și al autorităților țării în abordarea acestor provocări serioase”.

Parlamentul a solicitat și sancționarea persoanele care încearcă să destabilizeze Republica, în special pe oligarhii moldoveni fugari, Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, și extrădarea lor pentru a fi judecați în Moldova.

Sursa: Comunicatul Parlamentului European

Sursa foto: Luca Campisi | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday