Într-un discurs în fața Parlamentului European, președinta Comisiei Europene a transmis o avertizare dură în legătură cu intenția Beijingului de a dezbina politica UE privitoare la China, afirmând că planurile acesteia au fost deja puse în mișcare.
“O politică puternică europeană vizavi de China se bazează pe o coordonare puternică între statele membre și instituțiile UE și pe dorința de a evita tactica de divizare și cucerire cu care știm că ne putem confrunta. Am văzut deja această tactică deja în acțiune în ultimele zile și săptămâni. (…) Și acum este timpul ca și Europa să treacă la acțiune. Acum este timpul să ne demonstrăm voința colectivă, este timpul să definim împreună cum arată succesul și să arătăm acea unitate care ne face puternici”, a transmis von der Leyen azi.
Comentariile sale vin la aproape două săptămâni după călătoria efectuată în China, alături de președintele francez Emmanuel Macron. Atunci, Macron a sugerat că UE nu ar trebui să devină “adepta Americii” în confruntarea dintre China și Statele Unite în legătură cu Taiwanul. Declarațiile lui Macron au declanșat o reacție intensă la nivel mondial, iar liderul francez a fost acuzat de subminarea alianței transatlantice.
În legătură cu Taiwan, von der Leyen a subliniat angajamentul UE față de politica “o singură China”, dar a insistat asupra necesității de a păstra “pacea și stabilitatea” în strâmtoarea Taiwan. “Suntem ferm împotriva oricărei schimbări unilaterale a status quo-ului, în special prin folosirea forței”, a subliniat von der Leyen.
În timpul intervenției sale, șefa Comisiei Europene a mai spus că lumea s-a schimbat enorm din 2019, când blocul a dezvăluit cea mai recentă politică comună cu privire la China și a îndemnat statele membre să convină asupra unei noi strategii comune “în jurul căreia ne putem aduna cu toții”.
“Cred că putem să creăm propria noastră abordare europeană distinctă, care să ne lase spațiu pentru a coopera și cu alți parteneri”, a spus von der Leyen, într-o aparentă referire la dorința de lungă durată a lui Macron de autonomie strategică. “Și punctul de plecare pentru aceasta este necesitatea de a avea o imagine comună și foarte clară a riscurilor și oportunităților în angajamentul nostru cu China”.
Von der Leyen a vorbit și despre “reducerea riscului” anumitor aspecte ale relațiilor UE-China, cum ar fi energia regenerabilă, materiile prime, tehnologiile emergente și apărarea, care sunt acum mai expuse la interferențe nejustificate din cauza “fuziunii explicite a Chinei între sectoarele sale militare și comerciale. Trebuie să ne asigurăm că capitalul companiilor noastre, expertiza și cunoștințele lor nu sunt folosite pentru a spori capacitățile militare și de informații ale celor care sunt și rivalii noștri sistemici”, a conchis von der Leyen.
Sursă: Euronews
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.