Planul Parlamentului European țintește ca emisiile de gaze cu efect de seră din sectoarele acoperite de certificatele de carbon (ETS) să fie reduse cu 62% până în 2030, față de nivelurile din 2005. Acest prag implică schimbări importante în special în modul în care este produsă energia, prin stimularea și subvenționarea investițiilor în capacități de producție din surse verzi.

Acordul aprobat astăzi prevede și că facilitățile industriale nu mai pot primi gratuit certificate pentru emisiile de CO2. De asemenea, navele vor fi obligate să înceapă să plătească pentru emisiile lor începând cu 2024. Se vor elimina treptat, până în 2026, și certificatele gratuite acordate sectorului aviatic și se va promova folosirea combustibililor de aviație derivați din surse regenerabile.

Parlamentarii au decis, de asemenea, să impună (în premieră mondială) taxe pe importurile de bunuri ale căror producție emană o cantitate mare de dioxid de carbon (oțel, ciment, aluminiu, electricitate, hidrogen, fertilizatori) din 2026. “Importatorii acestor bunuri vor trebui să plătească diferența dintre prețul carbonului plătit în țara de producție și prețul certificatelor de emisii de carbon”, prevede proiectul aprobat astăzi. 

Concret, companiile care aduc în UE aceste categorii de bunuri din țări cu reglementări de mediu mai slabe vor trebui să cumpere certificate care să acopere emisiile de dioxid de carbon. 

Peter Liese, principalul negociator al proiectului de reforme, a declarat că această politică va reduce de 25 de ori emisiile de dioxid de carbon până la sfârșitul acestui deceniu. Susține, în același timp, că măsura este mult mai eficientă decât impunerea de limite de emisii pentru autovehicule. “Acesta este planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55 % până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990”, subliniază Parlamentul.

După votul în plen, pachetul mai are nevoie de aprobarea finală din partea țărilor europene, care vor evalua reformele în următoarele săptămâni. Reuters scrie că această aprobare este, de obicei, doar o formalitate. Cu toate acestea, procesul formal a fost pus sub semnul întrebării în ultimul timp, după ce Germania s-a opus reformelor de mediu ale UE care includeau renunțarea la vehiculele cu combustie internă după 2035. 

Surse: Reuters, Parlamentul European

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday