Investigația comisiei parlamentare urmărește să afle dacă Rishi Sunak a fost “deschis și sincer” în momentul în care și-a întocmit declarația de interese. Ancheta vizează Koru Kids, o agenție privată de asistenți maternali și de îngrijire a copiilor, la care soția premierului britanic, Akshata Murty, deține acțiuni. Astfel de agenții sunt printre beneficiarii unor noi politici de sprijin prezentate în ultimele săptămâni, iar astfel, și familia Sunak ar beneficia de pe urma acestora.

Proiectul introduce plăți de până la 1.200 de lire pentru noii asistenți maternali care colaborează cu aceste agenții, față de 600 de lire, cât primesc cei ce nu colaborează cu agențiile. Rishi Sunak nu a menționat legăturile soției sale cu agenția atunci când a fost audiat de parlamentari cu privire la politica de îngrijire a copiilor, pe 28 martie. Parlamentarul laburist Catherine McKinnell l-a întrebat atunci pe Sunak dacă are vreun interes de declarat, iar acesta a răspuns: “Nu, toate interesele mele sunt declarate în mod normal”.

Într-o scrisoare adresată comisiei, trimisă la câteva zile după audiere, Sunak a spus că activitatea soției sale a fost declarată oficial către autoritățile fiscale, iar o declarație actualizată de interese va fi publicată în curând. De altfel, declarațiile de interese ale tuturor miniștrilor din Guvernul Sunak nu au mai fost actualizate de un an, explică BBC.

Opoziția acuză că neactualizarea regulată a acestor registre “lasă o gaură neagră în materie de transparență, care permite primului ministru și celor pe care i-a numit să se eschiveze de la un control adecvat al afacerilor lor. Dacă Rishi Sunak nu are nimic de ascuns, el ar trebui să se angajeze să publice registrul înainte de alegerile din mai, astfel încât publicul să aibă acces la acesta”.

Sursă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday