Financial Times: Băncile de dimensiuni medii și mici ar putea fi reglementate mai strict. Autoritățile din SUA, UE și UK iau în considerare extinderea schemelor de garantare, după recentele tulburări financiare care au zguduit piețele financiare de ambele maluri ale Atlanticului.

Potrivit Financial Times, la reuniunile de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale de săptămâna trecută de la Washington, factorii politici au însărcinat Comitetul Basel pentru Supravegherea Bancară, care stabilește standardele globale, să analizeze problemele expuse de colapsul Silicon Valley Bank și, eventual, să propună schimbarea unor reglementări suplimentare care să prevină astfel de evenimente.

“Asta ar putea însemna obligarea creditorilor de dimensiuni medii, cum ar fi SVB sau defuncta Signature Bank, să respecte regulile Basel privind capitalul și lichiditatea, care în SUA se aplică în prezent doar băncilor active la nivel internațional”, arată publicația financiară.

“Banca Angliei analizează, de asemenea, o revizuire majoră a schemei sale de garantare a depozitelor, după ce prăbușirea SVB a dus la retragerea peste noapte a unor depozite de câteva miliarde de lire sterline din sucursale britanică a acesteia”. Potrivit FT, Banca Angliei ar putea include creșterea sumei garantate pentru depozitele companiilor și forțarea băncilor să prefinanțeze sistemul într-o mai mare măsură pentru a asigura acces mai rapid la numerar atunci când un creditor se prăbușește.

Sursa: Financial Times

Folosim cookies