Într-un text publicat ieri, sângerosul lider al formațiunii militare private Wagner scrie că “opțiunea ideală” pentru Rusia acum ar fi să înceteze faza activă a războiului, “să anunțăm sfârșitul conflictului, să informăm pe toată lumea că Rusia a obținut rezultatele planificate și, într-un fel, chiar le-am atins cu adevărat”, a scris Prigojin. Potrivit acestuia, principala sarcină a Rusiei în viitor ar trebui să fie apărarea teritoriilor ocupate, fără a accepta niciun “compromis teritorial”.

Comentând textul liderului Wagner, ISW arată că acesta “stabilește condițiile informaționale pentru a putea exploata mai târziu un eșec militar rusesc, dacă contraofensiva ucraineană planificată va avea succes”. Prigojin mai arată că viitoarea contraofensivă a Ucrainei este mai probabil să reușească decât să eșueze, avertizând că “un stat paralel, profund egoist”, pe care el îl definește ca fiind “o comunitate de elite birocratice care operează independent de conducerea politică a statului rus și care are propria agendă” se află în prezent în criză din cauza eșecului Armatei Ruse de a asigura o victorie rapidă. Prigojin susține că acestă conspirație de birocrați ar urma să împingă Kremlinul “să facă concesii serioase” echivalente cu “trădarea intereselor ruse”, inclusiv prin returnarea unor teritorii ocupate din Ucraina.

Prigojin respinge în mod explicit ideea oricăror negocieri pentru încetarea războiului și cere “continuarea luptei, chiar dacă asta ar duce la înfrângerea temporară a Rusiei”.

ISW observă că discursul naționalist al lui Prigojin despre acceptabilitatea ca Rusia să fie înfrântă în Ucraina este în contrast cu unele opinii ale unor lideri occidentali despre necesitatea de a nu umili Rusia și de a-i oferi o ieșire din situație, pentru ca nu cumva aceasta să ajungă la o escaladare nucleară: “Este de remarcat faptul că Prigojin – unul dintre cei mai extremiști lideri pro-război din Rusia – acceptă faptul că țara sa poate suferi o înfrângere în Ucraina și că o astfel de înfrângere pe termen scurt ar fi de fapt în beneficiul Rusiei. Comentariile lui Prigojin, împreună cu cele ale altor voci radicale pro-război, evidențiază prioritatea pe care comunitatea pro-război o acordă galvanizării societății ruse și energizării acesteia pentru o luptă de durată împotriva Occidentului, excluzând totuși ideea distrugerii nucleare”, mai arată ISW.

Surse: ISW, Kiev Indepent

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday