Gardul este construit din oțel și va acoperi, într-o primă fază, 200 de kilometri din totalul de 1.300 de kilometri de graniță dintre cele două state. Va avea trei metri înălțime, va fi echipat cu sisteme de supraveghere și va costa 380 de milioane de euro, conform Reuters.

Reprezentantul poliției a explicat că statul se concentrează pe zonele considerate critice, care ar putea fi folosite pentru migrația la scară largă. O bună parte a graniței dintre cele două țări trece prin pădure.

Măsura fusese propusă încă de anul trecut de conducătorii din Finlanda. Aceștia s-au temut că după invadarea Ucrainei și apropierea țării de NATO, Rusia ar putea începe să exercite presiuni asupra sa prin trimiterea unui număr mare de migranți și solicitanți de azil Așa a procedat Belarus în 2021, când a trimis mii de migranți din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa, la granița cu Polonia. 

Poliția de frontieră finlandeză a informat că, în ciuda îngrijorărilor, până acum nu au existat probleme majore legate de migrația ilegală. Anul trecut finlandezii au detectat doar 30 de persoane care încercau să treacă ilegal frontiera, în timp ce polițiștii de frontieră ruși au oprit 800 de încercări de trecere ilegală în Finlanda.

Totuși, reprezentantul poliției de frontieră din Finlanda a explicat faptul că, în actuala situație, statul trebuie să își asigure un control mai strict și să ia măsuri suplimentare, astfel încât să nu mai depindă de poliția din Rusia. Până acum, granița dintre cele două state era marcată doar de un gard de sârmă, nu foarte înalt, care avea scopul de a opri animalele să treacă, dar nu și oamenii. 

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday