JUICE era programată să decoleze inițial joi la ora 15:15 (ora României), la bordul rachetei Ariane 5, din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză. Dar un risc crescut de formare de fulgere a dus la amânarea misiunii cu 24 de ore.

Potrivit CNN, vremea poate cauza adesea întârzieri și amânări în lansarea misiunilor spațiale. Trebuie îndeplinite criterii meteo specifice pentru ca rachetele să poată decola în siguranță. Telescopul spațial James Webb, care a fost lansat tot cu Ariane 5 din aceeași locație în decembrie 2021, s-a confruntat, de asemenea, cu întârzieri similare din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.

Odată lansată, nava spațială se va separa de Ariane 5 după 28 de minute. Pe parcursul următoarelor 17 zile, Juice își va implementa rețelele solare, antenele și alte instrumente, urmate de trei luni de testare și pregătire a instrumentelor.

Călătoria în spațiu a lui Jupiter Icy Moons Explorer va dura opt ani și se concentrează pe cercetarea a trei dintre sateliții naturali ai planetei Jupiter, Ganymede, Callisto și Europa. Potrivit Agenției Spațiale Europene, nava este echipată cu instrumente de teledetecție, geofizice și in situ, care o vor ajuta să descopere “habitate potențiale pentru viața din trecut sau prezent”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday