Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a acuzat Uniunea Europeană că face “o posibilă greșeală istorică” prin consolidarea relațiilor cu China, referindu-se clar la vizita președintelui francez în China și la poziția sa publică vizavi de Beijing. 

Morawiecki a avertizat că apropierea de China atrage consecințe pentru Ucraina: În mod miop, Uniunea se uită la China pentru a putea vinde mai multe produse acolo, cu costuri geopolitice uriașe, făcându-ne mai dependenți de China și nu mai puțin dependenți. Nu puteți proteja Ucraina astăzi și mâine, spunând că Taiwanul nu este problema voastră. Cred că dacă Ucraina este cucerită, a doua zi China ar putea ataca Taiwanul”.

Săptămâna trecută, după vizita în China, președintele Franței a declarat că Europa ar trebui să se distanțeze de tensiunile dintre SUA și China cu privire la Taiwan: “Este în interesul nostru să accelerăm pe tema Taiwanului? Nu! Cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să ne adaptăm la ritmul americanilor și la reacțiile exagerate ale Chinei”, a afirmat atunci Macron.

De asemenea, premierul polonez a mai explicat faptul că relațiile dintre Polonia și Ungaria “s-au schimbat dramatic” din cauza războiului din Ucraina și a poziției anti-ucrainene a autorităților ungare. Concret, Morawiecki a spus: “În locul Ungariei, acum cooperăm foarte, foarte strâns cu România și cu țările baltice. Prin urmare, eu spun că țările est-europene – mai puțin Ungaria – sunt unanime în ceea ce privește ceea ce se întâmplă în Ucraina”.

BBC amintește că, înainte de război, Polonia și Ungaria “aliați” în cadrul Uniunii, mai ales când venea vorba despre reformele din justiție. Guvernele celor două țări erau în conflict cu alte state și cu organismele centrale ale UE, care le acuzau de încălcarea principiului democratic al separării puterilor și al independenței instanței, de încălcarea libertății presei, precum și de încălcarea drepturilor minorităților.

Surse alternative: France24, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday