SUA. A fost arestat militarul american bănuit că a publicat pe internet documentele secrete ale Pentagonului. Tânărul are 21 de ani și face parte din Garda Națională Aeriană.

UPDATE: Autorităţile l-au arestat pe Jack Teixeira, în urma unei descinderi la locuința sa din North Dighton, statul Massachusetts. Despre tânărul de 21 de ani se crede că ar fi fotografiat şi scurs online informații clasificate ale Pentagonului, extrem de sensibile. FBI a precizat, într-o declarație, că a efectuat o arestare și continuă să desfășoare “activități autorizate de aplicare a legii”.


Generalul Patrick Ryder, un purtător de cuvânt al Pentagonului, s-a ferit să confirme că Teixeira este suspectul principal și le-a spus reporterilor că nu poate divulga informații dintr-o anchetă în curs. Totuşi, doi oficiali americani au declarat pentru New York Times că anchetatorii vor să discute cu Teixeira despre scurgerea documentelor pe grupul privat online Thug Shaker Central de pe Discord.

The New York Times a vorbit cu patru membri ai grupului de chat Thug Shaker Central, unde Teixeira a fost administrator. Deşi aceștia nu au vrut să divulge numele liderului grupului, un ansamblu de probe digitale compilate de The Times duce la Teixeira. Membrii grupului de pe Discord care au vorbit cu jurnaliștii americani au declarat că documentele au avut un scop pur informativ, dar că au primit o atenție amplă după ce unul dintre ei a postat o serie de informații pe un forum public. Persoana care a făcut scurgerea de informații, au mai spus ei, nu a fost un informator, iar documentele secrete nu au fost niciodată menite să părăsească spaţiul Discordului.

Știrea în formă inițială: Conform unor oficiali citați de presa internațională, tânărul militar va fi cel mai probabil arestat în orele următoare în Massachusetts. Numele acestuia este Jack Teixeira și are 21 de ani. Până la această oră nu a fost pus sub acuzare.

Oficialii americani au mai declarat că acesta, deși este foarte tânăr, a avut acces la informații extrem de sensibile prin rolul său de tehnician IT. FBI a refuzat să comenteze aceste informații. Jack Teixeira a condus grupul privat online Thug Shaker Central de pe Discord, în care 20-30 de persoane, majoritatea bărbaţi tineri şi adolescenţi, discutau despre jocuri video, dar și despre arme de foc și despre teme rasiale.

Pe acel grup, Teixeira ar fi publicat documente secrete ale Pentagonului, în ceea ce pare a fi o una dintre cele mai mari scurgeri de informații secrete din ultimii ani. Analiștii consideră că, pe termen lung, această scurgere va avea efecte extrem de dăunătoare pentru comunitatea internațională.

Surse: Reuters, NY Times

Folosim cookies