Publicația americană a intervievat doi dintre cei peste 20 de membri ai serverului de Discord denumit “Thug Shaker Central”, o cameră închisă de chat creată puțin înainte de pandemie de un anume O.G., omul care s-ar afla în spatele scurgerii masive de secrete guvernamentale americane din ultima lună.

WaPo arată că OG este “un tânăr, pasionat de arme, carismatic”, care a creat un fel de club închis de tineri (sau chiar adolescenți) care au în comun “pasiunea pentru arme, echipamente militare și pentru Dumnezeu”.

Începând de anul trecut, OG postează în mod regulat pe grupul respectiv ceea ce el pretinde că sunt “secrete pe care guvernul le ascunde oamenilor obișnuiți”. La început, pare că OG a transcris conținutul unor documente secrete la care avea acces, spunându-le prietenilor săi de pe Discord că le-a adus acasă de la locul său de muncă, “o bază militară”. OG le-a mai spus că nu are voie la serviciu cu telefonul mobil sau cu alte dispozitive electronice.

Totuși, începând de la finalul anului trecut, OG a schimbat tactica – în locul unor documente transcrise, a început să pună pe Discord fotografii ale unor documente autentice. Unele dintre ele arătau diagrame detaliate ale frontului din Ucraina sau imagini din satelit ale consecințelor loviturilor cu rachete rusești asupra instalațiilor electrice ucrainene. Altele arată traiectorii potențiale ale unor rachete nucleare balistice nord-coreene care ar putea ajunge în Statele Unite, sau fotografii ale balonului spion chinezesc făcute probabil de un avion de spionaj U-2.

Lider incontestabil al grupului, OG le ținea frecvent prietenilor săi prelegeri despre afacerile mondiale și operațiunile secrete ale guvernului SUA. Membrii grupului erau impresionați de capacitatea aparent profetică a lui OG de a prognoza evenimente majore înainte ca acestea să devină știri, lucruri pe care “numai cineva cu acest tip de autorizație la informații foarte secrete” le-ar ști.

Conform Washington Post, datele coroborate de la cei doi membri ai grupului arată că alte aproximativ 300 de fotografii ale unor documente clasificate, dintre care majoritatea nu au fost făcute publice, au fost puse de OG pe grupul respectiv. Publicația are și o înregistrare audio cu un bărbat pe care cei doi membri ai grupului l-au identificat ca fiind OG, precum și fotografii ale acestuia. Într-un videoclip văzut de The Washington Post, OG se află într-un poligon de tragere, poartă ochelari de protecție și ține o pușcă. El strigă o serie de insulte rasiale și antisemite spre camera de filmare, iar apoi trage mai multe focuri către o țintă.

Ambii membri au spus că știu numele real al lui OG, precum și statul american în care acesta trăiește și lucrează, dar au refuzat să împărtășească aceste informații cu Washington Post, atâta timp cât ancheta FBI încă este în desfășurare.

Articolul integral pe Washington Post

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday