Compania națională de energie a Ucrainei citează informațiile obținute de la “surse”, posibil chiar de la angajații săi, care operează centrala, chiar dacă aceasta este sub ocupație rusească. Precizează că explozia a fost auzită de personalul centralei, dar nu dă detalii despre eventuale efecte ale exploziei. 

Agenția Internațională pentru Energie Atomică, care monitorizează situația, nu a oferit, pentru moment, un punct de vedere.

Declarația oficială Energoatom:

“O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a reactorului IV, de la centrala nucleară ZNPP. Ocupanții ruși continuă să transforme ZNPP într-o bază militară, minând perimetrul din jurul centralei. Iar aceste acțiuni nu pot să nu aibă consecințe.

Potrivit unor surse, o explozie a fost auzită în apropierea camerei motoarelor reactorului IV. După cum au declarat chiar teroriștii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, rușii au încercat să îi “liniștească” pe muncitori și să își acopere rapid urmele pentru ca experții AIEA să nu le vadă.

Cea mai mare instalație nucleară din Europa continuă să fie pusă în pericol de deciziile arbitrare ale militarilor ruși și ale acoliților lor, în timp ce personalul ucrainean încearcă cu disperare să mențină siguranța nucleară și radiologică a întregului continent.”

De la începutul războiului, au avut loc mai multe bombardamente în zona respectivă, pentru care rușii și ucrainenii s-au învinuit reciproc. 

La sfârșitul lunii martie, Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că “lucrează cu conducerea atât la Kiev, cât și la Moscova pentru a pune în aplicare măsuri de protecție a centralei”.

Surse alternative: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday