Purtătoarea de cuvânt a opozantului rus Aleksei Navalnîi a declarat: Avocatul său spune că o ambulanță a fost chemată în noaptea de vineri spre sâmbătă pentru a-l consulta pe Navalnîi, după ce acesta a acuzat dureri acute de stomac. Nimeni nu îl tratează și nici măcar nu i-au comunicat diagnosticul. Nu excludem posibilitatea ca în tot acest timp petrecut în închisoare să fi fost otrăvit, pentru că starea lui de sănătate se deteriorează încet, dar constant”.

Ea a mai precizat că Navalnîi a mai suferit astfel de dureri în luna ianuarie, după ce a fost tratat cu antibiotice împotriva unei viroze. În același timp, avocatul opozantului a declarat că va cere un raport toxicologic și radiografic. Serviciul Federal de Penitenciare al Rusiei, care a negat în trecut acuzațiile privind maltratarea lui Navalnîi, nu a comentat acuzațiile.

În anul 2020, Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic în timpul unei călătorii în Siberia, potrivit unei analize efectuate de mai multe instituții medicale europene. Kremlinul a negat implicarea. După luni de tratament medical în Germania, s-a întors la începutul lui 2021 în Rusia și a fost imediat arestat și încarcerat. Opozantul execută de atunci o pedeapsă de 11 ani și jumătate de închisoare.

Surse: Reuters, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday