Potrivit autorităților militare din Coreea de Sud, pare că regimul nord-coreean a testat un nou tip de rachetă balistică, cu combustibilul solid, prezentată în cadrul unei parade nu cu mult timp în urmă. Racheta a zburat la aproximativ 1.000 de km distanță, fiind lansată de pe un  aeroport din apropierea capitalei Phenian.

Proiectilul a fost detectat de sistemele radar din nordul Japoniei, care au activat pentru scurt timp alarma anti-aeriană în prefectura Hokkaido. Ulterior, autoritățile japoneze au precizat că nu a fost vorba de o eroare a sistemului. Șeful Secretariatului Guvernului Japonez a declarat că racheta nord-coreeană a dispărut de pe radar imediat după ce a fost detectată, dar alarma a pornit automat. Ulterior, după o analiză detaliată a datelor, oficialii japonezi au constatat că proiectilul nu va cădea pe teritoriul Japoniei, iar alarma a fost oprită. 

Coreea de Nord a lucrat în ultima perioadă la dezvoltarea mai multor rachete cu combustibil solid, care sunt mai ușor de depozitat și de transportat și pot fi lansate aproape instantaneu, fără un timp de pregătire pentru lansare îndelungat, fapt ce reduce considerabil timpul de detectare. Phenianul a testat până acum doar rachete cu combustibil solid cu rază scurtă de acțiune, iar testul de acum este o premieră pentru o astfel de rachetă, cu rază lungă de acțiune.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday