Brazilia. Autoritățile vor putea amenda sau chiar suspenda platformele de social media care nu reglementează în mod eficient conținutul legat de violența în școală. În ultimele săptămâni, patru copii și un profesor au murit, în două atacuri separate, desfășurate în instituțiile de învățământ.

Ministrul Justiției a anunțat o ordonanță de urgență menită să reducă amenințările și incidentele violente din instituțiile școlare, platformele cu conținut video scurt fiind considerate “inspiraționale” pentru valul de violențe din ultima perioadă.

Săptămâna trecută, un bărbat înarmat cu un topor a ucis patru copii într-o grădiniță din sudul Braziliei, iar, cu o săptămână înainte, un adolescent și-a înjunghiat mortal profesorul, într-o școală din Sao Paulo.

Potrivit Reuters, o lege din 2014 prevede că platformele de internet nu sunt responsabile de conținutul postat de utilizatori, cu excepția cazului în care nu respectă o decizie judecătorească de eliminare a conținutului. Guvernul a încercat luna trecută modificarea acestei legislații, pentru a forța platformele sociale să facă o selecție mai riguroasă a conținutului, dar legislația a fost atacată de Meta (Facebook, Instagram) și de Alphabet (Google, Youtube).

Ministrul Justiției a mai spus că Protecția Consumatorilor va începe imediat să evalueze responsabilitatea fiecărei companii în reglementarea proactivă a conținutului dăunător pentru elevi.

Sursa: Reuters

Foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Folosim cookies