Conform datelor INS: 

  • În luna februarie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 6.845 lei, cu 14 lei (+0,2%) mai mare decât în luna ianuarie 2023.
  • Salariul mediu net a fost de 4.270 de lei, în creștere cu 16 lei (+0,4%) față de ianuarie 2023.
  • Comparativ cu luna februarie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 14,8%. Spre comparație, rata anuală a inflației a ajuns la sfârșitul lunii februarie la 15,5%.
  • Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (10.234 de lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.355 de lei). 

  • Scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna ianuarie 2023 au fost determinate de acordarea în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite). De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (în funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.
  • Cele mai semnificative scăderi ale salariului mediu net s-au înregistrat în industria extractivă (-10,9%), în industria transportului aerian (-10,1%), telecomunicații, producția i furnizarea de energie electrică, termică și gaze și în hoteluri și restaurante. 
  • În sectorul bugetar, s-au înregistrat creșteri ale salariului mediu net, față de ianuarie 2023, în sectorul administrației publice (+1,1%). Scăderi ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă au fost în sănătate şi asistență socială (-1.0%), respectiv în învăţământ (-0,1%).

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday