Rusia. Erupție puternică a vulcanului Șiveluci din Extremul Orient Rus. Autoritățile au transmis o alertă pentru traficul aerian deasupra peninsulei Kamceatka, după ce vulcanul a aruncat cu jerbe de cenușă de până la 10 kilometri înălțime.

Norul de cenușă s-a deplasat spre vest și spre sud pe distanțe cuprinse între 270 și 400 de kilometri, potrivit autorităților ruse. Școlile au fost închise, iar locuitorilor din zonă li s-a ordonat să stea în casă.


Kamceatka are 160 de vulcani, dintre care 28 încă activi. Unul dintre cei mai mari este Șiveluci, care a erupt acum și care a avut aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani, ultima majoră fiind în 2007.

Acesta are două doi versanți principali: Old Shiveluch (3.283 de metri înălțime) și Young Shiveluch (2.800 de metri înălțime). Acesta din urmă s-a format prin suprapunerea mai multor straturi de cenușă solidificată, lavă întărită și roci vulcanice. Oamenii de știință spun despre Young Shiveluch că a fost extrem de activ în ultimele luni.

Sursa: Reuters

Folosim cookies