Norul de cenușă s-a deplasat spre vest și spre sud pe distanțe cuprinse între 270 și 400 de kilometri, potrivit autorităților ruse. Școlile au fost închise, iar locuitorilor din zonă li s-a ordonat să stea în casă.

Unele școli din Kamceatka au fost închise, iar autoritățile au ordonat locuitorilor din satele din apropiere să rămână în casă, a declarat șeful regiunii municipale Ust-Kamchatsky, Oleg Bondarenko, într-o postare pe Telegram.

Danila Cebrov, directorul filialei Kamceatka a Geophysical Survey, a declarat că nu se așteaptă ca vulcanul să erupă din nou în perioada următoare, însă este posibil ca cerul să fie acoperit de nori de cenușă.

Kamceatka are 160 de vulcani, dintre care 28 încă activi. Unul dintre cei mai mari este Șiveluci, care a erupt acum și care a avut aproximativ 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani, ultima majoră fiind în 2007.

Acesta are două doi versanți principali: Old Shiveluch (3.283 de metri înălțime) și Young Shiveluch (2.800 de metri înălțime). Acesta din urmă s-a format prin suprapunerea mai multor straturi de cenușă solidificată, lavă întărită și roci vulcanice. Oamenii de știință spun despre Young Shiveluch că a fost extrem de activ în ultimele luni.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday