Banca Mondială a revizuit în creștere ușoară perspectiva economiei globale pentru acest an la +2%, de la +1,7% în ianuarie.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a avertizat totuşi că turbulenţele actuale din sectorul bancar şi creşterea preţului petrolului ar putea încetini rata creşterii economiei globale în a doua jumătate a anului 2023. Explică însă că instituția pe care o conduce estimează, în ansamblu, că economia globală nu va crește cu +1,7% cum preconia în ianuarie, ci cu +2%. Cu toate acestea, încetinirea economică de anul acesta, comparativ cu 2022, amplifica o criză a datoriilor pentru ţările în curs de dezvoltare.

Malpass a explicat într-o conferinţă de presă că revizuirea se datorează unei perspective îmbunătățite privind redresarea economică a Chinei după eliminarea restricţiilor legate de pandemie. Creșterea economică a Chinei este estimată la +5,1% în acest an, comparativ cu +4,3% estimați în urmă cu patru luni.

Economiile avansate, inclusiv SUA și Europa, se descurcă, de asemenea, puțin mai bine decât a anticipat Banca Mondială în ianuarie.

Sursă: Reuters

Sursa Foto: Maks Gotsuljak / Dreamstime

Folosim cookies