Conform documentelor consulate de Washington Post, incidentul a avut loc anul trecut, pe 29 septembrie, în apropierea Peninsulei Crimeea, când un avionul britanic de recunoaștere RC-135, neînarmat, a fost pe punctul de a fi lovit de o rachetă a unei aeronave de luptă rusească Su-27. 

Incidentul a fost prezentat de Secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, în parlament încă din octombrie 2022 ca fiind un accident și nu un act deliberat. Documentele citate de WP însă arată că amploarea evenimentului a fost subestimată și că ar fi putut chiar atrage aliații NATO în războiul din Ucraina, prin activarea Articolului 5. Acesta presupune că un atac asupra unui stat membru este considerat un atac asupra întregii Alianțe.

De asemenea, documentele arată că în perioada octombrie-februarie au mai fost raportate și alte incidente în care au fost implicate avioanele rusești și cele americane, britanice și franceze în timp ce efectuau zboruri de supraveghere în spațiul aerian internațional. Totuşi, autenticitatea informațiilor din documentele, despre care se presupune că au fost pierdute de Pentagon, nu a putut fi verificată. Reamintim că la jumătatea lunii martie, rușii au doborât o dronă americană MQ Reaper, deasupra Mării Negre.

Surse alternative: The Washington Post, The Guardian

Foto: VanderWolfImages | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday