O analiză Business Insider arată că una dintre cele mai grave informații care a fost făcută publică odată cu scurgerea de documente ce par a proveni de la Pentagon este aceea că apărarea antiaeriană ucraineană va fi complet epuizată până la sfârșitul lunii mai, pentru că, sub atacurile aeriene cu drone și rachete ale Rusiei, ucrainenii consumă rezervele de muniții antiaeriene mai repede decât le pot completa aliații.

Astfel, după data de 23 mai, apărarea antiaeriană a Ucrainei ar deveni atât de precară, încât Rusia ar putea arunca în luptă bombardierele sale supersonice, inclusiv aeronava de generația a V-a Suhoi Su-57, despre care rușii susțin că ar fi invizibilă pe radare.

Deși ucrainenii au reușit până acum să doboare 280 de aparte de zbor rusești (mai ales elicoptere și bombardiere subsonice Su-24 și Su-25), analiza mai arată că soarta războiului ar putea fi puternic influențată dacă Rusia și-ar putea folosi bombardierele avansate precum Suhoi Su-34 sau Tupolev (Tu-22, Tu-160). De aici cererile insistente ale Ucrainei pentru a obține avioane de luptă F-16 sau Mig-29.

Totuși, veridicitatea documentelor ajunse pe internet este încă investigată, mai ales că, tot mai mulți experți cred că cel puțin o parte dintre ele “au fost editate”. Astfel, BBC observă că, în timp ce oficialii de la Kiev susțin că toată această scurgere este o campanie rusească de dezinformare, unii analiști militari ruși cred că, din contră, ea este o modalitate prin care americanii ar încerca să îi inducă în eroare pe comandanții ruși, mai ales că, spun ei, “nu există nimic esențial în documentele scurse până acum care să indice direcția sau impulsul contraofensivei ucrainene.

Surse: BBC, Insider

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday