Conform autorităților române, în data de 7 aprilie 2023, ”la numai șase zile de la preluarea misiunii de Poliție Aeriană întărită sub comandă NATO în Țările Baltice, două avioane de luptă F-16 ale detașamentului „Carpathian Vipers” au fost alertate de Centrul de operații aeriene NATO din Uedem, Germania”.

Două aeronave neidentificate au fost detectate zburând deasupra apelor internaționale din zona de responsabilitate a NATO. Avioanele F-16 românești au fost alertate pentru a clarifica situația aeriană. Acestea au interceptat aeronavele, pe care le-au identificat ca fiind două Suhoi Su-27 Flanker, aparținând Federației Ruse. Cele două Suhoi Su-27 Flanker au fost escortate în siguranță până la ieșirea din zona de responsabilitate a Alianței.

Îndeplinirea cu succes a primei interceptări din cadrul misiunii de Poliție Aeriană întărită în Țările Baltice, confirmă nivelul ridicat al capacității de luptă al militarilor detașamentului „Carpathian Vipers” și capacitatea Forțelor Aeriene Române de a disloca și întrebuința aeronavele F-16 în misiuni NATO” a declarat comandantul detașamentului, comandor Cosmin Vlad.

La începutul lunii aprilie, Ministerul Apărării din România a anunțat că 150 de militari și piloți vor participa cu patru avioane F-16 la misiuni de Poliție Aeriană sub comanda NATO în Țările Baltice, în perioada aprilie – iulie.

Sursă foto: Facebook/Forțele Aeriene Române

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday