Un judecător din Texas a suspendat utilizarea medicamentului Mifepristone, care a fost aprobat de către Administrația Națională pentru medicamente și alimente (FDA) în 2000, folosit la scară largă pentru avorturi. Hotărârea nu va intra în vigoare decât peste șapte zile pentru a da timp guvernului să facă apel, iar Departamentul de Justiție a confirmat vineri seară că va contesta hotărârea.

Totuși, la o oră după, un judecător din statul Washington, numit de Barack Obama, a emis o hotărâre prin care accesul accesul la medicament să fie în continuarea permis în 17 state.

Dacă decizia judecătorului texan va rămâne în vigoare, aceasta va limita accesul la acest medicament pentru milioane de femei din SUA, iar analiștii consideră că aceasta amenință să răstoarne întreaga bază a sistemului american de reglementare a medicamentelor.

Hotărârea judecătorului din Texas vine după ce Curtea Supremă din SUA a anulat dreptul constituțional la avort. Medicamentul era autorizat de peste 20 de ani și era folosit în majoritatea avorturilor și că ordinele în contradictoriu ale celor doi judecători vor lăsa, cel mai probabil, această problemă la decizia Curții Supreme.

Totul a pornit de la un proces intentat de grupări anti-avort, care susțin că siguranța medicamentului nu a fost niciodată studiată corespunzător. În hotărârea sa, judecătorul texan a concluzionat că FDA a încălcat normele federale care permit aprobarea accelerată a anumitor medicamente. Totuși, FDA a studiat timp de patru ani Mifepristona înainte ca aceasta să primească undă verde.

Judecătorul a mai spus că FDA nu a ținut cont de “efectele psihologice” ale medicamentului . ”Eșecul FDA de a lua în considerare acest lucru nu ar trebui să fie trecut cu vederea sau subestimat, a completat judecătorul.

Cu toate acestea, atât FDA, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie, cât și alte organizații medicale tradiționale susțin că Mifepristona poate fi utilizată în siguranță.

Sursă alternativă: BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday