Un studiu întocmit de organizaţia non-guvernamentală Global Energy Monitor (GEM), care urmăreşte proiectele din domeniul energetic din întreaga lume, arată că țările continuă să extindă centralele pe bază de cărbune. Acest lucru se întâmplă deși în Acordul Climatic de la Paris, din 2015, au semnat pentru închiderea centralelor pe cărbune până în 2040.

Capacitatea globală de ardere a cărbunelui a crescut cu 1% anul trecut, conform studiului, procent suficient pentru a furniza energie pentru circa 15 milioane de locuințe. Autorul principal al raportului a declarat: “În acest ritm, tranziția spre energie curată nu are loc suficient de repede, astfel încât să putem evita haosul climatic”.

Aproximativ toate proiectele pe bază de cărbune puse recent în funcțiune (92%) se află în China, pe care GEM a numit-o “excepția majoră de la declinul global al înfiinţării centralelor pe cărbune”. Deşi s-a angajat să pună capăt finanţării pentru noi centrale pe bază de cărbune la nivel internaţional, chinezii au continuat să construiască astfel de centrale în țară.

La întrunirea COP26 de la Glasgow din 2021, cel mai mare summit climatic din ultimii cinci ani, statele au stabilit că vor reduce treptat utilizarea cărbunelui pentru a menţine încălzirea temperaturii globale sub 1,5°C, obiectiv stabilit la Paris. Ca efect imediat, numărul centralelor pe bază de cărbune în proces de sistare s-a dublat, însă raportul evidenţiază faptul că lumea se află încă la mare distanţă de eradicarea acestora.

Cărbunele reprezintă aproximativ o treime din totalul instalaţiilor energetice la nivel global, cu aproape 2.500 de centrale, dar este cel mai poluant combustibil fosil. 

Sursă: Sky News

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday